CITY GUIDE

Berliini on pinta-alaltaan hyvin laaja ja voi ensisilmäykseltä tuntua vaikealta hahmottaa. Siksi Berliinissä käydessä kannattaa keskittyä kaupunginosaan kerrallaan, kuten paikallisetkin neuvoisivat (“man bleibt im Kiez” eli “pysytään omilla kulmilla”).

Berliini on alunperin muodostunut pikku-kylistä ja kaupungeista ja siksi jokaista kaupunginosaa leimaa vahvasti oma persoonansa. Näin ollen kaupungin keskustojakin voi sanoa olevan useampi. Berliinin historiallinen keskusta on kuitenkin vanhaan itäpuoleen kuulunut Mitte, josta Berliiniin tutustuminen kannattaa aloittaa.

Julkinen liikenne toimii Berliinissä tehokkaasti ja viikonloppuisin läpi yön. Berliinissä liikutaan paljon myös pyörällä, vaikka pyörätiet ovat paikoin puutteelliset ja kaahaamista harrastetaan.

Berliinin kaduilla keskittyy Mitten, Kreuzbergin, Friedrichshainin ja Prenzlauerbergin kaupunginosiin. Tulevaisuudessa todennäköisemmin myös nouseviin skene-alueisiin kuten Weddingiin ja Neuköllniin. Läntisen puolen Charlottenburg ja Schöneberg jäävät tällä erää vähemmälle huomiolle.

Näiltä sivuilta löydät pienen johdatuksen eri kaupunginosien historiaan ja tunnelmiin. Viel Spass in Berlin Ihr Lieben!

Haus Schwarzenberg

 

MITTE – BERLIININ KESKUSTA

Idässä sijaitseva Mitte on Berliniin vanha historiallinen keskusta. Myös entiselle Itä-Saksalle sillä oli erityisen tärkeä rooli. Kuuluisalle Alexanderplatzille kohosi jylhää sosialistista arkkitehtuuria, josta televisiotorni lienee tunnetuin.

Muurin murtumisen jälkeen Mittessä oli valloillaan villi meininki. Vallattujen talojen bileissä juhlittiin yötä päivää (mikä edelleenkin kuvaa hyvin berliiniläistä biletys-kulttuuria), kun vaihtoehtoista porukkaa virtasi entiseen itäpuoleen edullisten asuinolojen houkuttelemana: taiteilijoita, opiskelijoita ja toisinajattelijoita.

DDR:n aikana Mitte rapistui pahasti. Vaikka joka paikkaa ei ole vielä ehditty restauroida, on Mitte nykyisin paikoin hyvin puleeratun ja turistisen oloinen. Kiinteistövälittäjät ovat (valitettavasti) pitäneet hyvin huolen siitä, että monet särmät ovat hioutuneet. Alueella on paljon ostosmahdollisuuksia ja ravintoloita, mutta myös kulttuuria tarjottavanaan. Esimerkiksi Augustrasse on tunnettu lukuisista gallerioistaan ja Weinmeister Strassen seutu on erinomaista shoppailu-aluetta.

Alexanderplatz on keskeinen paikka jo historiansakin takia, mutta ei kaikessa kolhoudessaan kutsu sen enempää ajanviettoon. Pittoreskimpi Hackescher Markt on myös Mitten ydintä ja jo huomattavasti helpommin lähestyttävämpää aluetta. Harmi vain, että läheisen Oranienburger Strassen ovat nykyisin vallanneet lähinnä pahimman kerran turistisoituneet syöttölät ja juottolat. Kadulla sijainneet entinen vallattu taitelijatalo Tacheles  ja kulttimainettakin saavuttanut valokuvagalleria C/O Berlin ovat aikoja sitten joutuneet häipymään. Kuitenkin jo poikkikatu Tucholskystrasse ja sen lähiseutu antaa oikeutetumman kuvan Mitten viehättävämmästä puolesta.

Unter den Lindeniä pitkin pääsee keskeisimmille nähtävyyksille kuten Museum Inselille, Brandenbugin Torille ja holokaustin muistomerkille.

Jää pois näillä asemilla:

  • U8 Rosenthaler Platz ja Weinmeister Str.
  • U2 Rosa Luxemburg Platz
  • S-Bahn Hackescher Markt ja Alexanderplatz

 

Täälläkin on ollut joskus klubi – Prenzlauer Allee

 

PRENZLAUER BERG – BERLIINILÄINEN IDYLLI

Myös Prenzlauer Berg on siistiytynyt huomattavasti sitten 90-luvun villien vuosien. Entisen vaihtoehto-meiningin sijaan täällä asuu nykyisin pitkälti hyvin toimeentulevia saksalaisia perheineen. Punkkaritkin ovat häipyneet katukuvasta jo aikoja sitten.

Sata vuotta sitten oli toisin. Prenzlauer Berg oli teollisuutta palveleva köyhä työläiskaupunginosa, jossa asuttiin kurjissa oloissa ja ahtaasti. Jaetun Berliinin aikana Prenzlauer Berg kuului kommunistiseen itään. Pitkään asunnoissa ei ollut omaa vessaa tai suihkutiloja. Siksipä muurin murtumisen jälkeen moni perhe pakeni uusien elementtitalojen alueille. Prenzlauer Berg täyttyi talonvaltaajista ja muista marginaaliryhmien edustajista. Jossain vaiheessa siitä tuli yllättäen hyvin muodikas alue, idylli, jonne kaikki halusivat asumaan.

Enää “Prenzlberg” ei ole ollenkaan radikaali, vaan pikemminkin kaunis ja rauhaisa perhelähiö. Monien talojen julkisivuja on restauroitu. Vuokrien nousun takia monet paikalliset ovat joutuneet jättämään entiset kotikulmansa. Kadut ovat täyttyneet  bio-liikkeistä ja -kahviloista. Yöelämää täällä ei ole varsinaisesti ollut enää pitkään monien klubien jouduttua sulkemaan ovensa uusien asukkaiden painostuksesta.

Oderberger Strasse

Kaupunginosa on kuuluisa viikonloppuisista pitkään iltapäivälle jatkuvista brunsseistaan. Keskeisimpiä nähtävyyksiä on Mauerparkin sunnuntainen ulkoilma-kirpputori, Kastanienallee sekä Kollwitsplatzin seutu.

Jää pois näillä asemilla:

  • U2 Eberswalder Strasse ja Schönhauser Allee

Karl Marx Alleen arkkitehtuuria

 

FRIEDRICHSHAIN – DDR-ARKKITEHTUURIA JA HYVÄT BILEET

Myös Friedrischshain oli aikoinaan köyhä työläiskaupunginosa, joka toisen maailmansodan aikana tuhoutui pahasti. Jaetun Berliinin aikana Friedrichshain kuului itään. Kaupunginosa oli erityisen tärkeä DDR:lle ja se haluttiin rakentaa uusiksi sosialistisen arkkitehtuurin ihanteiden mukaisesti.

Karl Marx Allee (entinen Stalinallee) on  Karl Marx Allee oli DDR:n paraativäylä ja arkkitehtuuri sen varrella on sen mukaista. Mahtipontisen Karl Marx Alleen lisäksi muun muassa Weberwisen alueella on entisen DDR ja sosialismin henki aistittavissa. Näillä kulmilla filmasoitiin myös Stasin mielettömyyksistä kertova elokuva Das Leben der Anderen.

Katutaidetta Niederbarnimstrassella

Mittasuhteiltaan valtavan leveälle ja jokseenkin pysähtyneelle Karl Marx Alleelle ei kuitenkaan kannata  jäädä pyörimään, jos mielessä on viihtyisien istumapaikkojen löytyminen. Boxhagener Platzin alue on tulvillaan ravintoloita, joskin esimerkiksi Simon-Dach-Strasse nykysin rasittavan turistinen. Alternatiivista menoa etsivän kannattaa tsekata Revaler Strassen RAW-Gebiet-kulttuurialue, jolta löytyy klubeja ja erilaisia tapahtumapaikkoja. Sunnuntainen kirpputori tarjoaa vastineen Boxhagener Platzin vastaaville markkinoille.

Pintapuolisesti katsottuna Friedrichshain on muualta tulleiden nuorten opiskelijoiden ja turistien suosiossa, jonka voi todeta etenkin Warschauer Brückellä ja Strassella öiseen aikaan. Kuuluisin nähtävyys on itseoikeutetusti East side Gallery. Tämä maailman suurimmaksikin open air galleriaksikin kutsuttu  muistomerkki on pisin osa Berliinin muuria, jota yhdistymisen jälkeen jäi jäljelle.  Muurin takana häämöttävä Spree-joki erottaa Friedrichshainin Kreuzbergista. Tässä kohtaa joki kulkikin rajana lännen ja idän välillä.

Jää pois näillä asemilla:

  • U5-Frankfurter Tor ja Samaritersstrasse
  • S-Bahn Warschauer Strasse

Oberbaumbrücken silta erottaa Friedrichshainin ja Kreuzbergin toisistaan

KREUZBERG

Jaetun Berliinin aikaan Kreuzberg kuului länteen, jossa sillä oli köyhän työläiskaupungin rooli. Kun muuri murtui, kaikki jännittävä tuntui karkaavaan vanhaan Itä-Berliiniin ja Kreuberg vaikutti paikoin jopa ghettoutuneelta.

Viime vuosina Kreuzberg on kuitenkin ollut taas kovin in. Varsinkin Schlesisches Torin Ja Görlitzenr Parkin alue on saanut uutta ilmettä ja väriä. Berliinin paras yölämä löytyy Friedrichshainin ohella myös Kreuzbergista ja kadut täyttyvät iltaisin niin paikallisista kuin muualtakin tulleista juhlijoista.

Kreuzberg jakaantuu kahteen eri osaan, itäpuolen boheemiin ja länsipuolen sliipatumpaan puoleen. Lännestä löydät Viktoriapuiston vesiputouksen ja Bergmanstrassen shoppailumahdollisuudet, itäpuolelta kannattaa tsekata Wrangelkiezin alue ja Kottbusser Torilta lähtevä etninen Oranienstrasse.

Katutadetta Oranienstrassella